Патриарх Неофит зае категорична позиция срещу войната Господ Бог и Светата

...
Патриарх Неофит зае категорична позиция срещу войната Господ Бог и Светата
Коментари Харесай

Неофит срещу войната: Бог и Светата Църква благославят само онази армия, която не проявява агресия

Патриарх Неофит зае безапелационна позиция против войната

 

" Господ Бог и Светата Църква благославят единствено онази войска, която не демонстрира експанзия, а единствената ѝ цел е да пази и отбранява своя народ и страна в интернационално приетите ѝ териториални граници ", се споделя в патриаршеското благословение за Богоявленския водосвет и поръсване на бойните флагове.

 

В него участват и думите, че " унищожителната война срещу братска Украйна, която беше последвана от не по-малко ужасяващия християнската ни съвест боен конфликт в земите, осветени от богочовешкото наличие на Спасителя, за следващ път припомниха на всички нас значимостта на армията за всеки народ и страна ".

 

Тази съвсем политическа позиция изненадва с категоричността, с която Неофит осъжда нахлуването на Русия в Украйна преди близо две години. В словото си за Гергьовден предходната година Неофит назовава войната в Украйна " братоубийствена, неоправдана и ненужна ". На Цветница дефинира войната като " ужасна покруса ".

 

Световните медии оповестиха за кончината на Патриарх Неофит.

 

От организация „ Ройтерс “ го дефинираха като „ мек благослов, който пробва да възвърне репутацията на Българската православна черква, накърнена от връзки с предприемачи и комунистическата загадка полиция “. 

 

Според „ Франс Прес “ патриарх Неофит е „ харизматичен набожен лидер, приет за една от най-дипломатичните фигури “ в църквата у нас. „ Докато доста от епископите си навличаха рецензии с това, че носеха скъпи часовници и караха скъпи коли, Неофит беше прочут със своята невзискателност “, означават от организацията.

 

От „ Асошиейтед Прес “ напомнят, че Негово Светейшество е първият определен патриарх след комунизмa. И означават, че той е посрещнал папа Франциск в София по време на визитата му у нас, което се преглежда като опит за стопляне на връзките сред Православната черква и Ватикана. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР